Van verpleegkundige tot sherpa

Verpleegkundige tot sherpa

Van verpleegkundige tot sherpa

 

De sherpa’s binnen PROVENPARTNERS zijn stuk voor stuk unieke mensen met hun eigen achtergronden en ervaringen. In dit artikel lichten we sherpa’s uit die vanuit een zorgachtergrond het advies- en change vak zijn ingerold. Wat is hun achtergrond? Waarom hebben zij de overstap gemaakt? En welke inzichten nemen ze mee vanuit de zorg in hun sherpaschap?

Achtergrond

Jaya Boland werkt sinds april 2019 als sherpa bij PROVENPARTNERS. Daarvoor is ze grotendeels actief geweest in de zorg. Wij nemen je mee in haar verhaal van verpleegkundige tot sherpa.

Jaya heeft 14 jaar als verpleegkundige binnen verschillende afdelingen in het Radboudumc gewerkt. Tijdens haar studie HBO Verpleegkunde deed ze ervaring op door verschillende stages, waaronder één in een ziekenhuis in Tanzania. Een bijzondere ervaring, zoals ze zelf schetst. “Je leert wat het is om met heel weinig, heel veel te doen.”

Ze studeerde af op de Nefrologie afdeling en schreef voor haar scriptie mee aan een afstudeeronderzoek met betrekking tot oncologie waar ze langs verschillende verpleeghuizen ging om interviews af te nemen. Daar leerde ze om verbinding met mensen te maken. “Als je in contact wilt staan met mensen moet je verbindingen leggen.”

Vanuit de flexpool waar ze als student werkte bleef ze hangen bij het Radboudumc. Ze werkte op verschillende afdelingen; van Neurologie, tot Medium Care, tot Oncologie, en ondertussen volgde ze verschillende opleidingen. Maar Jaya was niet alleen met zorgopleidingen bezig, vanaf het begin af aan had ze al interesse in de psychologische kant van mensen en ook de arbeids- en organisatiepsychologie sprak haar aan. Na flink wat jaren aan het bed te hebben gestaan besloot Jaya dan ook om zich te focussen op de organisatie en inrichtingskant. Ze werd op de AYA-poli (een community voor jongeren en jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad) als community manager gevraagd om mee te werken aan het inrichten van een online platform wat landelijk uitgebreid ging worden. Ze nam deze uitdagingen met beide handen aan!

Vanuit deze rol maakte ze de overstap naar Deelmee, een online kenniscommunity dat welzijnsmedewerkers in het sociaal domein met elkaar verbindt. Bezig blijven met de zorg, alleen dan op een hele andere manier, sprak Jaya wel aan. Toch miste ze de gedragscomponent in de vrij technische wereld waar ze in zat.

Via via kwam ze in contact met medewerkers van PROVENPARTNERS en is ze uiteindelijk aan de slag gegaan als sherpa. De gedachte van de sherpa sprak haar meteen aan. Ze is altijd bezig met de menselijke kant en wil een maatschappelijke footprint achterlaten. “Als sherpa kun je echt iets betekenen en organisaties en hun klanten verder helpen.” Haar focus verschoof van zorgen voor cliënten naar zorgen voor organisaties met cliënten. Want één ding is zeker; ze wil zich als sherpa focussen op opdrachten die een link hebben met de zorg.

Skills

Als oud-verpleegkundige was Jaya een bijzondere aanwinst bij PROVENPARTNERS. De skills die ze bezit vanuit haar zorgachtergrond komen goed van pas in de rol van sherpa zoals we die bij PROVENPARTNERS kennen. Het zijn van sherpa omschrijven wij vanuit zes kernwaarden die we in al ons werk terug laten komen en voelen. De kernwaarden zijn:

  • Inleven: verplaatsen in de ander zodat je de ander helpt met de vraag achter de vraag
  • Energiek: hoop en energie overbrengen op anderen
  • Wendbaar: flexibel en situationeel inspelen en op die manier toegevoegde waarde bieden
  • Bevlogen: alles eruit willen halen
  • WIJ gericht: samenwerken en verantwoordelijkheid voelen
  • Gericht: met focus en samenhang meerwaarde toevoegen

Deze kernwaarden zien collega’s ook bij Jaya terug. “Haar zorgzaamheid en inlevingsvermogen zorgen ervoor dat ze de vinger op de zere plek kan leggen”, zegt Melissa. Ook Judith herkent dat zorgzame. “Jaya heeft oog voor het menselijke aspect en kan door haar empathische vermogen de juiste vragen stellen, ook vaak vanuit het perspectief van een zorgmedewerker.” Dat zorgt ervoor dat we vanuit meerdere perspectieven kijken naar vraagstukken en problemen die we tegen komen. Daarnaast kan Jaya dingen plat slaan. Ze brengt vraagstukken terug naar de praktijk en weet wat dit betekent voor teams en medewerkers in hun werkveld.  Ze is altijd in de weer en staat voor iedereen klaar; hoe drukker ze wordt des te rustiger ze in haar hoofd is. Die bevlogenheid in alles wat ze doet is mooi om te zien.

Zorginzichten

Het hart voor de zorg en verpleegkunde heeft Jaya nooit losgelaten, ook niet nu ze als sherpa bij PROVENPARTNERS werkt. En dat is maar goed ook. Vanuit haar achtergrond kijkt ze anders naar mensen: Hoe zit iemand erbij? Hoe kijkt iemand uit zijn/haar ogen, wat zegt de lichaamshouding? Tijdens haar spreekuren als verpleegkundige moest ze vaak in een korte tijd tot de kern van het probleem van de patiënt komen. Dan waren dit elementen waar ze zich op focuste.  Allemaal belangrijke elementen die je als verpleegkundige moet hebben richting je patiënten, maar die je ook sterk maken als sherpa.

Haar non-verbale alertheid zorgde ervoor dat ze kon doorgronden wanneer er meer aan de hand was met een patiënt en het daadwerkelijke probleem op tafel kreeg. Als sherpa wordt ook gevraagd om snel te kunnen kijken en schakelen wat er in een team gebeurt en hoe de verschillende individuen (op elkaar) reageren. “De ogen zijn de spiegel van wie je bent”, zoals Jaya mooi verwoordt. Dat geeft je een goed beeld over een zieke patiënt, maar draagt ook bij aan hoe je als sherpa teams – met verschillende individuen – helpt om zich verder te ontwikkelen.

Daarnaast heeft ze vanuit de zorg geleerd dat verbinding maken met je patiënten en collega’s ontzettend belangrijk is in het doen van je werk. Daardoor kom je met elkaar in gesprek en kom je tot de kern. “Zolang je geen verbinding hebt, dan lukt de rest ook niet, dan voer je niet het echte gesprek en komt er geen beweging tot stand.”

LSD

Een andere overeenkomst tussen verpleegkundige en sherpa is het toepassen van LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen). Luisteren is ontzettend belangrijk in beiden beroepen. ‘Door te luisteren en door te vragen kom je tot de kern van het probleem’, zegt Jaya. Het echte probleem moet je op tafel krijgen, dat geldt bij een patiënt, maar dat geldt ook in teamsessies die we als sherpa begeleiden. Alleen dan kun je tot oplossingen komen die ook effect hebben. Als sherpa zorgen we voor het échte gesprek en hebben we gevoel voor de boven- en onderstroom. Dit passen we zelf in ons werk toe, maar leren we ook anderen toe te passen. Hiermee krijg je een constructief gesprek, doordat je daarmee probeert uit het oordeel te blijven en je blijft verwonderen.

Verschillen

Een groot verschil tussen de verpleegkundige die Jaya jaren is geweest en de sherpa die ze nu is, is dat ze nu vaak verschillende petten op zet. “Als sherpa nemen we verschillende rollen aan; we zijn vaak de procesadviseur, maar zetten soms ook de pet op van dokter of expert. Als verpleegkundige ben je altijd de expert. Dat is een groot verschil. Je handelt en benadert altijd vanuit de inhoud en je deskundigheid en laat niet snel zaken aan het toeval over. Als sherpa zit je meer op het proces en maak je soms een uitstapje naar de inhoud.”

Gelukkig mag ze de expert rol af en toe wel pakken bij de opdracht van All You Can Learn . Als projectcoördinator beoordeelt zij de zorgmodules die online komen; zo kan ze haar inhoudelijke expertise kwijt!

Jaya’s verhaal is niet uniek binnen PROVENPARTNERS. Onze associate partner Saskia Bakermans heeft ook een achtergrond als verpleegkundige in de zorg, maar heeft de overstap naar het advies vak al jaren eerder gemaakt. We zijn benieuwd hoe zij dit heeft gedaan en welke ervaringen zij meeneemt vanuit haar zorgachtergrond.

Ook Saskia studeerde af van HBO Verpleegkunde. Na haar studie is ze gaan werken als verpleegkundige. Daarnaast is ze ook altijd opleidingen blijven volgen, zoals verplegingswetenschappen. Maar niet alleen zorg gerelateerde opleidingen trokken haar interesse; ook rondde ze een post HBO studie Personeel & Arbeid af en ze deed kennis op bij CZ in een meer financiële wereld. Zo kreeg ze een brede blik van organisaties: de praktische zorgkant, de HRM kant en de financiële inzichten. De optelsom van ervaringen op verschillende vlakken zorgde ervoor dat ze breed advies kon gaan geven. Van daaruit is ze dan ook zelfstandig consultant geworden, met focus op de zorg.

In haar beginjaren als consultant is Saskia bezig geweest met kwaliteit. Kwaliteitsvraagstukken geven je inzichten in de gehele bedrijfsvoering van organisaties en daarmee kom je erachter hoe processen in organisaties lopen. “Bij elke opdracht, bij elke organisatie en bij elk team neem je die kennis en ervaring mee. Dat geeft je input om de juiste vragen te stellen als sherpa”, zegt Saskia.

Daarnaast hebben haar ervaringen als verpleegkundige ervoor gezorgd dat ze zich goed kan inleven. “Als verpleegkundige heb ik zicht gekregen op hoe processen in de zorg lopen en wat daarin belangrijk is.” De cliënt staat voor mij altijd centraal en dat heeft het altijd gestaan, in welke rol of functie ik me ook bevond. “Je werk doen vanuit dat oogpunt zorgt ervoor dat je de verbinding kunt maken met organisaties, teams en medewerkers. Het inlevingsvermogen en je verplaatsen in de ander loopt als een rode draad door mijn ervaringen en verschillende rollen heen, als verpleegkundige maar dus ook als sherpa.”  Tot slot vertelt Saskia dat de zorg echt ‘in haar tenen zit’. Ze zou geen ander werk willen doen, “het is een soort levensovertuiging”. Door haar praktische achtergrond en brede ervaring op vele vlakken wil ze een bijdrage blijven leveren aan het welzijn en het geluk van medewerkers en cliënten in de zorg.