24 mrt Individuele coaching
Individuele coaching
Vanuit PROVENPARTNERS geloven wij in wendbaarheid op drie niveaus: een doelgerichte organisatie met open teams en verbonden medewerkers, het OTM-model. Organisaties met scherpe doelen en focus op het bereiken van resultaten kunnen dit alleen met verbonden medewerkers. Oftewel mensen die zich verbinden aan de missie en de doelen van de organisatie. De medewerkers pakken hier hun eigen verantwoordelijkheid en regelruimte om dingen voor elkaar te krijgen. Dit komt samen in open teams.
In organisaties komen wij regelmatig in aanmerking met medewerkers die deze verantwoordelijkheid nemen en aangeven gecoacht te willen worden. Dit kan zijn door interne medewerkers van de organisatie of door een externe coach zoals wij. In dit artikel lichten we toe hoe individuele coaching eruitziet.
Persoonlijk leiderschap bij medewerkers
Leiderschap wordt vaak gekoppeld aan managers of andere leidinggevende functies in organisaties. Wij vinden dat leiderschap bij iedereen ligt, ook bij de medewerkers. Medewerkers tonen persoonlijk leiderschap, oftewel eigenaarschap door hun verantwoordelijkheid te nemen als professional.
Wat houdt eigenaarschap in?
Eigenaarschap gaat over zelf verantwoordelijkheid voelen en nemen. Dat je zelf aan het roer staat, je talenten inzet, rolbewust samenwerkt, dat je conflicten niet uit de weg gaat en deze juist oplost door het goede gesprek te voeren. Dat je bewust bent van je cirkel van invloed en cirkel van betrokkenheid. Dit is niet altijd makkelijk en daarom helpen wij medewerkers via individuele coaching.
Bij individuele coaching is het van belang dat je als coach de patronen inzichtelijk maakt. Waarom doen mensen wat ze doen? Veel van wat we doen, doen we onbewust en op de automatische piloot. Hierdoor zitten we in een single-loop learning. Door bewust te worden van wat je doet en denkt, zorg je voor een double-loop learning. Zo blijf je niet hangen in het blussen van brandjes in de dagelijks praktijk en leer je om bestaande patronen aan te passen waardoor je jouw gedrag kan aanpassen. Door het ontmantelen van je vaste overtuigingen en gewoontes kun je persoonlijk groeien.
Individuele coaching in de praktijk
Tijdens individuele coaching ga je samen op reis. Als sherpa zorgen we ervoor dat de ander de route, het tempo en het onderwerp van het gesprek bepaalt.
Tijdens het eerste gesprek is het van belang dat er wederzijdse vertrouwen is. Daarnaast is het ook van essentieel belang dat de coachees zich veilig voelen om persoonlijke zaken met je te delen. Je bent als coach geen vriend of raadgever. Het is een samenwerking tussen twee mensen, wat zorgt voor inspirerende gesprekken en leidt tot verandering en het doorbreken van patronen.
Als coach zorg je eerst dat er verbinding ontstaat tussen jezelf en de coachee. Je verplaatst je in de ander zodat je kunt redeneren vanuit zijn of haar context. Door de vraag achter de vraag te stellen, kun je de coachee echt helpen. Daarbij is luisteren van groot belang. Terwijl je luistert kijk je ook naar de non-verbale communicatie van degene die je coacht. Je lichaamstaal geeft namelijk ook belangrijke signalen af. 60% van je communicatie bestaat uit non-verbale communicatie.
Waar let je dan op bij als je ook wilt focussen op non-verbale communicatie?
Kijk naar de ogen. Hoe staan deze er bij? Wat is het ademhalingsritme, ademt de ander op een open en rustige manier of juist snel? Wat is het energieniveau? Is de ander van nature wat langzamer of juist erg snel? Pas je snelheid aan op de ander. Vanuit dat wat je ziet bij de ander, pas jij je communicatiestijl ook aan.
Een van de coachees A. Geurts (zorgcoördinator bij Sevagram) zegt over haar coaching sessie:
De individuele coaching sessie die ik heb gehad was erg prettig. Er werd doorgevraagd, er werden tops en tips gegeven waardoor ik een beter beeld van mezelf heb gekregen en een bevestiging dat ik op de goede weg zit. Anouk en Jaya gaan uit van mijn krachten en skills en geven duidelijk aan wat zij zien. Daarnaast voegen zij door middel van tips toe hoe ik deze krachten sterker kan maken. Hier kan ik mee aan de slag. Tijdens de coaching was er een rustige en open sfeer.
Mirjam Viguurs (zorgcoördinator bij Sevagram) geeft het volgende aan over haar individuele coaching:
Tijdens de sessies met Jaya hangt er een altijd een prettige sfeer. Hierdoor kan ik me openstellen en komen er zaken boven water waar ik me ineens bewust van word. Ook dat ambitie geen vies woord hoeft te zijn en je ambitieus mag zijn. Ambitie is niet alleen verticaal steeds hoger op de carrière ladder. Het kan ook horizontaal zijn; haal ik alles uit mijn huidige functie? Daarnaast vind ik het knap hoe Jaya de non-verbale signalen weet op te pakken welke door anderen niet altijd worden gezien.