Dit is een verhaal over twee tegenpolen. Over een dominee en een pragmatist. Over een oude rammelbak en een mooie auto. Over een Brabander en een Hagenees. Over complexiteit en eenvoud. Maar bovenal is dit een verhaal over elkaar blind vertrouwen maar niet feilloos samenwerken. Over elkaar weinig zien maar veel spreken. Dit is hét verhaal van Leo en Dries.

Dit is een verhaal over twee tegenpolen. Over een dominee en een pragmatist. Over een oude rammelbak en een mooie auto. Over een Brabander en een Hagenees. Over complexiteit en eenvoud. Maar bovenal is dit een verhaal over elkaar blind vertrouwen maar niet feilloos samenwerken. Over elkaar weinig zien maar veel spreken. Dit is hét verhaal van Leo en Dries.

Dries: Bang voor meerdere kapiteins op een schip waren we niet!

Leo: “In 1998 werd het toenmalige adviesbureau waar ik werkte opgeschrikt door Dries. Wat een reuring bracht hij. Hij wilde alleen komen werken als hij zijn auto mee kon nemen van zijn vorige werkgever, nog mooier dan die van de directie. Ik herinner me nog goed dat ik direct nieuwsgierig was: een man met zo’n entree, die moet wel ballen hebben! Hoewel toen nog niet formeel besloten, wist iedereen al dat Dries die auto kreeg; als Dries iets wil dan lukt het hem. Ik denk dat deze anekdote Dries per uitstek definieert: recht door zee én goudeerlijk. Hoewel ik niets met auto’s heb wist ik vanaf dat moment één ding: met deze man moest ik samenwerken.”

Dries: “Later dat jaar zaten Leo en ik met twee andere collega’s te eten in een chinees restaurant in Amersfoort. We spraken naar elkaar uit zelf te willen ondernemen en daarbij elkaar hard nodig te hebben. Wij zagen in dat we, juist doordat we tegenpolen zijn, ontzettend complementair zijn. Bang voor meerdere kapiteins op een schip waren we niet: we wisten toen al dat het soms zou botsen maar dat we er door altijd transparant te zijn uit zouden komen. We hebben later zelfs naar elkaar uitgesproken waarom we vooral geen onderneming met elkaar zouden willen hebben. En nee, Leo’s wansmaak als het gaat om z’n favoriete voetbalclub is toen niet genoemd.”

Leo: Samen hebben we ontzettend veel lol gehad, maar ook verdriet. Dat schept een band.

Leo: “Toen wij PROVENPARTNERS oprichtten, zijn we eigenlijk een beetje met elkaar getrouwd. Hoewel we de deur bij elkaar privé niet platlopen (wat wil je als je aan de andere kant van het land woont), delen we lief en leed met elkaar. Samen hebben we ontzettend veel lol gehad, maar ook verdriet. Dat schept een band. Het is bijzonder te ervaren dat zo’n zakelijk huwelijk zo’n succes is. Al snel na onze oprichting in 2000 bleek dat we wilden groeien. We durfden het aan en namen al snel medewerkers in dienst. Gek genoeg zijn we juist daardoor nog dichter bij elkaar gekomen: in plaats van solistisch opdrachten uitvoeren, werkten we opeens in wisselende teamverbanden samen.”

Dries: “Eens per jaar gaan we met ons hele team op heidagen. Gedurende het hele jaar zijn Leo en ik complementair aan elkaar, maar het is alsof we tijdens deze dagen synergetisch zijn. Leo, de man van inhoud, staat opeens naast me te dansen. En ik, de pragmatist wordt opeens verleid om een filosofische discussie aan te gaan. Dat is het mooie aan ons. We laten veel aan elkaar over omdat de ander daar beter in is, maar tegelijkertijd leren we zoveel van elkaar dat het steeds meer van ons samen wordt.”

Leo van de Vorst en Dries Krens - Oprichters Proven Partners
Dries: Vanaf het moment dat wij PROVENPARTNERS oprichtten, hebben wij besloten geen kantoor te nemen.

Leo: “Dat is ook zo bij onze opdrachten. Het was best spannend toen ik voor het eerst een fysieke werkomgevingsopdracht ging doen. Werkomgevingen zijn echt Dries’ passie, en het is eigenlijk vanzelfsprekend dat hij dergelijke opdrachten oppakt. Dries zat op dat moment echter vol en ik nam de klus over. En wat vond ik het leuk om te doen! Ik merkte dat ik door al die jaren best veel van Dries had geleerd en dat ik perfect mijn passie voor organisatie-vormen kwijt kon in de werkomgeving. En andersom is dat ook, Sturing en Ruimte was ooit ‘mijn kindje’, maar inmiddels weet Dries het gedachtegoed als geen ander in een paar minuten aan mensen uit te leggen. Wauw, denk ik dan.”

Dries: “Vanaf het moment dat wij PROVENPARTNERS oprichtten, hebben wij besloten geen kantoor te nemen. Wij zagen een trend in op-afstand-samenwerken en wij besloten dat volledig toe te passen. We bellen elkaar gelukkig wel geregeld. Dat was in het begin wel even wennen. Leo werkt het liefst op voor mij onmogelijke tijden: ’ s-ochtends vroeg of juist ’s-avonds laat. Ik werk juist bij voorkeur onder ‘werktijden’ ;-). Inmiddels hebben we een goed ritme gevonden en weten we wanneer het schikt. En we blijven een Brabander en Hagenees hé: voor gezelligheid is altijd ruimte, en zo niet dan zal je ’t horen ook.”

Leo van de Vorst en Dries Krens - Oprichters Proven Partners
Leo: Het mooie is dat wij niet feilloos samenwerken. En daar zijn we hartstikke trots op!

Leo: “Het mooie is dat wij niet feilloos samenwerken. En daar zijn we hartstikke trots op! Juist doordat het soms botst, blijven we sterk. Wij stimuleren onze medewerkers ook echt om een eigen mening te hebben, discussies aan te gaan. Alleen dan worden we beter.”

Hoewel dit altijd een verhaal zou blijven over twee tegenpolen, groeien die tegenpolen stiekem steeds meer naar elkaar toe. Inmiddels levert Dries met liefde wat luxe in en geniet hij als geen ander van écht contact. En tegen alle verwachtingen in is Leo opeens een mooie auto gaan rijden! Op de volgende achttien jaar!