Een greep uit ons twintigjarig verleden

20jaar

Een greep uit ons twintigjarig verleden

Dit jaar bestaat PROVENPARTNERS alweer twintig jaar! Twintig jaar van bergen en dalen, overwinningen en uitdagingen en bovenal: heel veel samendoen. Het Partners-aspect van PROVENPARTNERS. Gezamenlijkheid, met daarnaast gelijkwaardigheid; tegenwoordig intern beter bekend als “evenwaardigheid”. Laat mij je meenemen in het verhaal over het ontstaan van PROVENPARTNERS.

De basis werd gelegd medio 1999 in een Chinees restaurant in Amersfoort. Hier kwamen Leo van de Vorst, Dries Krens en Joop Veenis – toen werkzaam als adviseurs in Informatie- en Kennismanagement – samen om te praten over het opzetten van een zelfstandige praktijk. Het ondernemersbloed kriebelde en hier werd de beslissing gemaakt om door te zetten. Collega Koos Passchier kon er die avond niet zijn, maar hij werd benaderd en haakte direct aan. Nu met zijn vieren kon PROVENPARTNERS beginnen.

Als ondernemer is het belangrijk dat je commercieel, professioneel en communicatief sterk bent. Daarnaast moet je een groot en kwalitatief goed netwerk, veel vakkennis en de knowhow om mensen aan te sturen bezitten. Tot slot moet je ook lef hebben om te starten en door te pakken. Over de vier gedeeld waren al deze kwaliteiten volop aanwezig. Uit de omgeving kwamen geluiden terug dat dit niet kon werken, vier kapiteins op een schip, maar PROVENPARTNERS heeft bewezen dat dit wel degelijk kan. Juist wanneer je erkent dat je vreselijk complementair bent en elkaar op basis van gelijkwaardigheid blijft benaderen. Deze gelijkwaardigheid en complementaire karakter is nog steeds te zien bij het PROVENPARTNERS van vandaag, zie daarvoor ook het Levensverhaal van Leo en Dries, en zal niet weggaan.

In februari 2000 begon het echte werk. PROVENPARTNERS als een onderneming. Weliswaar in het begin nog een groep van vier solistische freelancers, maar al snel kwam de wens om te groeien. Met twee nieuwe medewerkers en een stagiair begon PROVENPARTNERS haar transitie naar een ‘echte’ organisatie. Zeven professionals die in veel verschillen teamverbanden samenwerkten. Met daarbij nog steeds een prominente rol voor de manier van organiseren: veel sturing én veel ruimte. Een gedachtegoed wat nog steeds een belangrijke rol speelt (en altijd zal spelen).

PROVENPARTNERS in een paar woorden

Heel veel is er gebeurd in de afgelopen twintig jaar, PROVENPARTNERS is gegroeid, mensen zijn vertrokken, de economische crisis enzovoort. In plaats van de afgelopen twintig jaar hier samen te vatten, is het veel leuker om het woord te geven aan de mensen die bij ons hebben gewerkt. Dus vandaar dat ik ze heb gevraagd om PROVENPARTNERS samen te vatten in een paar woorden.

PP

Vroegere medewerkers aan het woord

Zoveel mooie woorden vraagt natuurlijk om meer diepgang. Daartoe hebben we twee oud-medewerkers geïnterviewd. Hieronder hun ervaringen.

Tom Verhoeve is een van de vroegere medewerkers die ik heb geïnterviewd om te vragen naar zijn tijd bij PROVENPARTNERS. Tegenwoordig werkt Tom in de financiële sector als programmamanager Sustainability bij een van de grote Nederlandse banken. In 2006 is Tom begonnen bij PROVEN. Oorspronkelijk kwam hij van een hele andere achtergrond – als student wilde hij boswachter worden bijvoorbeeld. Gaandeweg liet hij het idee van boswachter varen en specialiseerde zich met zijn studie in Interactieve Planvorming. Zoals hij vertelt, was hij daar al min of meer bezig met het werk wat als een rode draad door zijn leven zou leiden, namelijk het werk van een facilitator. Na zijn studie begon hij zijn eerste baan bij Rijkswaterstaat. Enkele tijd verder besloot hij zijn horizon te verbreden en ging, in zijn eigen woorden: “niet op zoek naar een baan maar een leuke club mensen”. Zijn eerste kennismakingsgesprek met PROVENPARTNERS vond plaats in Den Haag bij een Pannenkoekenhuis. Het balletje ging rollen en niet veel later werkte hij voor deze club.

Om een beeld te krijgen van zijn ervaringen vraag ik hem naar de opdrachten die hij heeft uitgevoerd tijdens zijn zes jaar bij PROVENPARTNERS. Specifiek vraag ik hem naar de opdrachten die hem het meest zijn bijgebleven.

Tom: “De mooiste opdrachten zijn de opdrachten waar ik daadwerkelijk een verschil heb weten te maken. Ik wil impact maken. Een van deze opdrachten was Syntens.” Inmiddels bestaat Syntens niet meer, maar dit was de Innovatieclub van de Kamer van Koophandel. Tom legt wat hij zo leuk vond aan deze opdracht. “Het was een netwerkorganisatie met heel veel expertise, specialistische expertise. De bedoeling was dat deze expertise naar bedrijven toeging die minder toegang hiertoe hadden. Een soort investeringsclub van de overheid naar MKB-Nederland. Syntens had contact met ontwikkelingsmaatschappijen en de crème-de-la-crème van de MKB-organisaties. Echt supertof” vertelt Tom vol enthousiasme. Syntens had 15 man landelijk opereren met allemaal hun eigen stukje expertise op een sector of bedrijvigheid. Deze mensen moesten ook onderling goed met elkaar samenwerken. De uitdaging voor PROVENPARTNERS bij deze opdracht was om binnen de grote netwerkorganisatie Syntens deze 15 mensen “meer met elkaar in verbondenheid te laten opereren”. Dit hebben ze (Tom, Leo en een andere medewerker) gedaan door een digitale werkomgeving voor hen te maken. “Dat was zo anders in die tijd dan wat we tot dan toe kenden. Echt een portal met kennis van buiten, met afspraken die gedeeld werden met collega’s, linkjes die gelegd werden tussen bedrijven et cetera.” Dankzij deze digitale werkomgeving werd contact gestimuleerd en kwam innovatie makkelijker van de grond. “Het was heel complex, maar wel echt leuk. Ik vond dit mooi om te doen vanwege het innovatieve karakter en omdat je echt een stap voorwaarts kon doen ten opzichte van de gebaande paden.”

Tom gaat verder en vertelt over de andere opdrachten die hem zijn bijgebleven, zoals de projectorganisatie bij de Betuweroute, een goederenspoorlijn tussen Rotterdam en Duitsland. Dit was een project in opdracht van ProRail waarbij er 52 mensen (allemaal de expert of topmanager van hun discipline) moesten worden geïnterviewd om de ‘learnings’ boven water te halen. Hetgeen wat deze opdracht zo bijzonder maakte, is volgens Tom de kans om te mogen horen van die 52 diverse topmensen die Nederland op de schop hebben gegooid. “Om te horen wat zij allemaal hebben geleerd, wat zij allemaal hebben ondernomen en hoe zich staande hebben moeten houden. Daar leer je gewoon heel erg veel van.”

Ook vertelt hij over de werkomgevingsopdrachten die hij heeft meegemaakt. Een leuke anekdote komt naar boven: “Bij PostNL kwamen we binnen bij een directeur op de derde etage, in een tijd waar hiërarchie nog gold. We namen interviews af en de man zei: ik vind het allemaal prima wat jullie komen doen, dus kom maar lekker met een advies, zo lang ik mijn drie ramen maar behoud. En ik was nog jong, onervaren en een flapuit, dus ik zei: joh maak je geen zorgen, die drie ramen, je krijgt er wel twintig. Ik zag de ogen van de man groot worden. “Echt waar?!” “Ja, maar je moet ze wel delen.”

Tom: Het mooiste project is PROVENPARTNERS zelf. Ik heb heel veel kansen gekregen om mijzelf en de organisatie verder te ontwikkelen. Alles klopte, het was relationeel sterk, je werd uitgedaagd, het was fun, maar ook hard werken en elkaar verder helpen. Dit was werken in een optimaal team. Ik heb een fantastische tijd gehad.

Tom geeft nog een bijzondere plaats aan zijn tijd werkend bij Het Waterlaboratorium. Hier werkten zowel hoogopgeleide mensen als praktisch geschoolde mensen wat niet altijd even lekker samenliep. “Ik vond het heerlijk om hen te mogen helpen (begeleiden) om weer vanuit gezamenlijke doelen samen te werken. Om elkaars toegevoegde waarde weer te erkennen.”

Maar zijn leukste opdracht, degene die hem het meest is bijgebleven is de werkomgevingsopdracht bij de VNG (Vereniging der Nederlandse Gemeenten). Hier is Tom drie jaar bij betrokken geweest, eerst samen met Dries en daarna nog veel anderen. “Superveel geleerd. Zowel hoe het is als een extern consultant te zijn als hoe het in de boardroom aan toegaat tot aan de werkvloer én de inhoud van het werk.” Tom heeft hier heel veel verschillende werkzaamheden mogen van onderzoek doen tot werksessies tot conceptontwikkeling en het doen van een Europese aanbesteding voor het komen tot een architectenbureau. Van a tot z, ik heb het allemaal mogen doen. Het was echt briljant. Ook omdat ik nog steeds mijn kinderen kan meenemen naar de Willemshof en kan laten zien wat ik heb gemaakt.”

Tom: “Maar het mooiste project is PROVENPARTNERS zelf. Ik heb heel veel kansen gekregen om mijzelf en de organisatie verder te ontwikkelen. Ik geef nu ook veel teamontwikkeling en teamcoachings en dan krijg je doorgaans de vraag: je weet vast nog wel dat ene team waar alles klopte. Ja denk ik dan, dat was PROVENPARTNERS. Alles klopte, het was relationeel sterk, je werd uitgedaagd, het was fun, maar ook hard werken en elkaar verder helpen. Dit was werken in een optimaal team. Ik heb een fantastische tijd gehad.”

Wil je meer lezen over 20 jaar PROVENPARTNERS?

Lees dan hier over 20 jaar werkomgeving!

PROVENPARTNERS bestond altijd al uit medewerkers met variërende achtergronden en ervaringen. Ook de verdere loopbaan van de ‘alumni’ van PROVENPARTNERS ligt ver uit elkaar. Zo heb ik een medewerker mogen interviewen die tegenwoordig werkzaam is in cybersecurity. Om begrijpelijke redenen wenst hij dan ook niet met naam en toenaam te worden vermeld. Zijn verhaal wil hij wel graag delen. Voor het gemak wordt de persoon aangemerkt met de letter A. Hieronder staat wat hem het meest is bijgebleven aan zijn tijd bij PROVENPARTNERS.

“We hebben een keer een handelsmissie in scène gezet, met iemand van ons die zich voordeed als sjeik uit het Midden-Oosten. De andere collega’s speelden dan bodyguards of journalisten. We hebben die dag de boel flink op z’n kop gezet. Dat is iets wat nu niet meer zou kunnen.” A vertelt over de wilde streken en de hoeveelheid lol die hij heeft gehad bij PROVENPARTNERS. “In die tijd hadden Dries en Leo zeker wel wilde haren. We hebben dan ook veel gein uitgehaald. Bij de klant was het gewoon serious business, maar daarbuiten was het veel lol maken.”

Maar natuurlijk was het niet alleen maar lol, er moest ook hard gewerkt worden. Ik vraag hem welke opdracht het meest is bijgebleven. A geeft aan dat hij na zijn studie Informatica “nat achter de oren” bij Binnenlandse Zaken binnen werd gebracht. Hier werkte hij als coördinator van een ontwikkelteam bij dit ministerie. Leo coachte hem daarin gedurende die tijd en dat is hem heel goed bijgebleven. “Dat deed hij enorm goed en daar ben ik hem enorm dankbaar voor. Dat is een hele mooie tijd geweest.” Hij vertelt verder hoe hij bijna iedere dag samen met Leo naar Den Haag reed, een rit van anderhalf uur. In Den Haag werkte ze dan 8 à 9 uur declarabel en dan vervolgens weer een rit van anderhalf uur terug waar Leo hem coachte tijdens die rit. “Leo heeft mij écht de business in geholpen. Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Dat is sowieso iets wat mij echt heel erg bijstaat, dat Leo een hele bijzondere rol in mijn leven heeft gespeeld.”

A: We hebben dan ook veel gein uitgehaald. Bij de klant was het gewoon serious business, maar daarbuiten was het veel lol maken.”

PROVENPARTNERS heeft vanaf haar ontstaan kantoor-loos gewerkt, daar hebben we ook een prijs voor gewonnen, want in 2005 werden we uitgeroepen tot de meest mobiele onderneming van 2005, een prestigieuze prijs uitgeroepen door KPN Telecom, De Zaak en Palm. Omdat er geen kantoor is, maar we als collega’s elkaar toch willen zien spreken we op allerlei plekken af. Nu is dat bijvoorbeeld vooral Utrecht, vanwege de centrale locatie of Den Bosch, maar in het verleden kwam Proven Partners vaak samen in Schiedam bij de Schiehal. A vertelt een leuk verhaal over deze basis, een grote opslagloods aan de Schieweg. “De Schiehal was een soort base-locatie die we gebruikten voor interne vergaderingen en dergelijke. Hier kon je ook absoluut geen klant uitnodigen. Maar boven onze kantoorruimte hadden Kane en Anouk een oefenruimte waar ze altijd zaten te spelen. En de muziekliefhebbers onder ons die konden dan genieten van de a capella en het jammen. Dat is me ook echt bijgebleven.”

De invloed van A bij Proven Partners is nog steeds te merken vandaag de dag, want de QuickScan heeft hij samen met Leo gebouwd. A heeft dit geprogrammeerd. Dit is al heel lang een belangrijke tool die we nog steeds bij klanten gebruiken voor een 0-meting en 1-meting. Achter de schermen helpt A nog steeds mee om dit draaiende te houden, waar we hem ook heel dankbaar voor zijn natuurlijk.

PROVENPARTNERS was de eerste werkgever van A en hij kijkt er duidelijk met veel plezier op terug. “Ik heb er echt een hele gave tijd gehad. Heel veel gezien en heel veel mogen ervaren.” Als hij richting het eind van het interview nog een keer goed nadenkt over wat hem het meest is bijgebleven, schiet het hem ineens te binnen: “Geeltjes, geeltjes, geeltjes. Altijd geeltjes.”