De reis van Jos en een nieuw begin

Jos Breas

De reis van Jos en een nieuw begin

“Ga je weg bij PROVENPARTNERS? Hoe dat zo?”. Een mooie gelegenheid om te vertellen over mijn (bijna) zes jarige reis met PROVENPARTNERS. Het gaat over bergen en sherpa’s, over een warm bad en in het diepe springen. Reis je een stukje mee?

Er is altijd een keer “het begin”

Toen ik in 2013 klaar was met mijn studie was ik op zoek naar een werkplek waar ik veel zou kunnen leren. Ik had wel eens van organisatieadviseurs gehoord en zo kwam ik na wat Googlen terecht bij PROVENPARTNERS. Bij het eerste contact viel me al op dat dit geen Big Five, boetiek of andersoortige makkelijk te categoriseren adviesbureau was. In een notendop: een hecht team dat in wisselende samenstellingen opdrachten doet op het snijvlak van organisatieontwikkeling en werkomgeving. Uiteraard heeft PROVENPARTNERS geen kantoor, want die heb je niet nodig als je intensief met de klant optrekt. En collega’s? Dat zijn een aantal mensen op de loonlijst, netwerkpartners in de flexibele schil én de medewerkers van de klantorganisaties. Vele snelweguren en Nederlandse steden verder, ben ik echt gaan ervaren wat werken in co-creatie met de klant is.

Het diepe in!

En wat doe je dan als pas afgestudeerde, destijds nog thuiswonend in Zeeland? Gelijk de praktijk in natuurlijk! In mijn eerste 14 dagen sloot ik aan bij een zorgteam in Helmond om te kijken hoe zij kennismanagement in de praktijk konden brengen en heb ik een werkplekonderzoek uitgevoerd bij een grote zorginstelling in Leeuwarden. Tja, dan word je wel gelijk in het diepe gegooid. Gelukkig stonden er ook ervaren collega’s klaar voor raad, reflectie en verdieping. Dat konden ook evengoed medewerkers zijn van de organisatie waar we aan de slag waren. De begrippen “collega” en “team” heb ik altijd ruim gezien en zo mogen ervaren. En dat vind ik wel een rode draad van PROVENPARTNERS: in het diepe springen (of gegooid worden) en altijd die uitgestoken helpende hand, soms uit onverwachte hoek.

Introductieprogramma PROVENPARTNERS

Bergen en sherpa’s

Er zijn heel wat klantreizen die ik heb mogen meemaken. Niet op de laatste plaats ook de reis die het eigen team van PROVENPARTNERS heeft doorgemaakt en dan is er nog mijn persoonlijke ontwikkeling. Te veel om allemaal te beschrijven. Met een paar anekdotes probeer ik wat inkleuring te geven.

“Snel naar je werkplek!…Daar is ie weer!”.

Tijdens een werkplekonderzoek, twee medewerkers die van de koffiecorner naar hun bureau renden, zodat de werkplek “bezet” leek tijdens de meting.

“Wat een onzin dit! Ik geloof niet wat er staat”.

Aangekomen bij de tweede slide van de presentatie die ik gaf, tijdens de workshop “Positie bepalen”.  Het werd uiteindelijk een teamgesprek over lang opgekropte en onuitgesproken frustraties en ongezonde patronen. Compleet onverwacht en heel leerzaam.

 “Onderschat nooit de kracht van wat jij op schrift zet” en “Je bent geen notulist, maar het geweten van ons verandertraject”.

Verschillende opdrachtgevers en opdrachtteams die hun waardering uitspraken voor de uren aan brainstormen, geeltjes plakken en verhitte discussies, die ik vastgelegd heb.

“We gaan nog eens met het team naar de Himalaya!”.

Tijdens één van de vele teamuitjes op steeds weer een andere geweldige locatie.
Ik heb veel mooie herinneringen aan deze hechte club topsporters, die het oprecht leuk en speciaal vinden om tijd met elkaar door te brengen.
Tip: Begin je je collega’s beu te raken? Verkoop dan je kantoor en ga tijd- en plaats-onafhankelijk werken. Des te meer waardeer je je collega’s wanneer je ze weer treft.

“Ik heb het vertrouwen dat jij dit tot een goed einde brengt”.

Zomaar een voorbeeld van het uitgesproken vertrouwen en de openlijke waardering die ik heb mogen ontvangen van vernieuwers, leiders, coaches en andere bergbeklimmers. Ze waren oprecht blij met mijn bijdrage. En wat een mooie kansen heb ik gekregen om te groeien. Daar kan ik alleen maar ontzettend dankbaar voor zijn!

 

En nu verder

Dan komt toch het moment om bij PROVENPARTNERS te stoppen en een nieuw avontuur te starten. Niet omdat ik het beu was of verveeld raakte. Integendeel. Er was wel dat spreekwoordelijke “stemmetje”: Wat is er nog meer?; Wat krijg ik ook energie van?; Waar wil ik eigenlijk over 10 jaar staan? Kenmerkend voor de sfeer bij PROVENPARTNERS is dat ik dit ook open heb kunnen bespreken. En dan komt ineens die nieuwe kans voorbij en is de keuze definitief. Wat gaat zo’n laatste maand dan ook snel, met afrondingen, borging en overdracht. Nog een keer samen het glas heffen.

Het gaat jullie goed!
– Jos Breas

Proven Partners team