Een leven lang leren

Een leven lang leren met Allyoucanlearn

Allyoucanlearn is een game-changer op het gebied van een “Leven Lang Ontwikkelen” met als huidige focus Zorg & Welzijn. Het biedt een open platform dat gratis beschikbaar wordt gesteld voor alle gebruikers (lees: iedereen die het leuk vindt de modules te volgen), waarin nieuwe content wordt gerealiseerd en waarbij de content rechtstreeks bij de gebruikers vandaan komt. Ongekend op deze schaal! Allyoucanlearn is een publiekprivaat samenwerkingsverband tussen 39 partners. Onze opdracht:

  • Mbo onderwijs innoveren door flexibilisering en personalisering,
  • Aansluiting tussen opleiding en werkveld verbeteren,
  • Ketenintegratie van alle partners in de sector zorg-en welzijn en
  • Open educatie voor allen werkzaam in zorg en welzijn.

Vanwege onze kennis op het gebied van managen van netwerken en grote complexe programma’s is ons deze opdracht gegund. Daarnaast komt onze ervaring met start-ups  ook goed van pas om de PPS uiteindelijk klaar te stomen voor de toekomst! PROVENPARTNERS is gevraagd als netwerk-manager en stuurt samen met de partners op het realiseren van de programmadoelen. Een prachtige opgave, met grote maatschappelijke impact!

Het opdrachtteam

Dries Krens
Jaya
Jos Breas
Thom Thuis
Lenneke Roffel
Ariane van Parcours Learning: Samen met PROVENPARTNERS werken wij - samen met andere partners - aan een geweldig avontuur! We voeren hierin niet alleen dezelfde missie voor AYCL - gratis open educatie binnen Z&W - we ervaren ook eenzelfde energie en daadkracht. Het team van Proven bewijst een groep ervaren sherpa’s te zijn. Samen werken aan innovatie is mooi. Zeker wanneer hoofd en hart samenwerken.

Onze successen

39 organisaties werken samen!

Zorgmedewerkers, docenten, studenten en cliënten ontwikkelen samen leer-content!

Open leerplatform nu al razend populair!

Aanpak

Het programma is georganiseerd langs vier lijnen met een multidisciplinaire benadering. Een heel belangrijk uitgangspunt hierbij is dat we echt samen met alle partners content creëren en dat we leren hoe we dit optimaal kunnen realiseren. Hierbij worden de 39 partners in de verschillende werkgroepen vertegenwoordigd. De vier lijnen zijn:

  • digitalisering van het onderwijs: o.a. de ontwikkeling van minimaal 150 innovatieve leermodules en de bouw van het open leerplatform die door minimaal 9000 studenten, medewerkers in de zorg, ambtenaren en mantelzorgers zal worden bezocht.
  • vernieuwen van het onderwijs: o.a. het trainen van circa 100 docenten en opleiders in de rol van “instructional designers” welke als versnellers van nieuwe manieren van onderwijs en toepassing van ICT in het onderwijs kunnen gaan optreden.
  • onderzoek en opleiding: o.a. het meten van ICT vaardigheden en het opmaat professionaliseren van circa 800 docenten en praktijkopleiders. Een opleidingsprogramma zal worden uitgerold over de aangesloten partners.
  • organisatie: o.a. het opzetten van een duurzaam platform met een wendbaar business model voor de toekomst.

Resultaat

Iedere sector heeft zijn eigen uitdagingen waarbij Allyoucanlearn.eu steeds een andere bijdrage kan leveren aan de doelstellingen van de 39 aangesloten partijen.

Voor de zorgsector is het nijpende tekort aan personeel actueel. Door Allyoucanlearn zijn bijvoorbeeld zijinstromers sneller opgeleid en kunnen ZZP-ers accreditatie punten behalen door het volgen van de modules. Daarnaast wordt het contact tussen de zorg instellingen en de ROC’s verstevigd door de intensivering van de samenwerking.

De ROC’s vinden gepersonaliseerd leren belangrijk om de leerlingen een pad te bieden dat direct aansluit bij hun behoeften. Daarbij is ICT in het onderwijs van cruciaal belang. Door de ontwikkeling van specifieke modules en een opleidingsprogramma voor de studenten dragen wij hier een steentje aan bij.

Bedrijven daarentegen staan voor een hele andere uitdaging; zij ondervinden dat er steeds meer modules gratis beschikbaar worden gesteld. Verdienmodellen veranderen hierdoor en anders tegen de dienstverlening aan kijken is dan ook noodzakelijk. Het gezamenlijk hierin optrekken om te komen tot nieuwe verdienmodellen is dan ook essentieel.

Lees hier meer over deze uitdagingen. Het programma duurt formeel tot juni 2021. Dan hebben wij met elkaar bereikt:

  • 1 open leerplatform: Allyoucanlearn.eu
  • >150 leermodules door +/-100 instructional designers
  • > 800 opgeleide docenten en praktijkopleiders
  • > 9000 studenten leren met Allyoucanlearn.eu

CarintReggeland gebruikt AYCL intensief in hun organisatie. Hun oorspronkelijke, doel om 10% van de medewerkers AYCL te laten gebruiken, hebben zij eenvoudig behaald. Vandaag de dag vertegenwoordigen zij de grootste groep gebruikers van het platform. De interne positieve reacties binnen CarintReggeland bevestigen het succes.

Dit resultaat is mede behaald dankzij de uitgezette acties binnen de organisatie:

– CarintReggeland heeft veel aandacht besteed aan AYCL via hun interne Leerhuis en intranet.

– Bovendien ziet het bestuur meerwaarde in AYCL en noemt het een kans om op innovatieve manieren te leren.

– Tot slot, de interne trainers binnen de organisatie beoordelen de e-learning modules en gebruiken ze tijdens hun trainingen.

Hoe is het nu?

We zijn goed op weg, maar nog niet klaar. Er staat een robuust leerplatform met inmiddels meer dan 70 modules, dat al door zo’n 6.000 mensen gebruikt wordt. 50 instructional designers zijn de katalysator van innovatie, digitaliseren en een leven lang ontwikkelen, in hun organisatie en de regio. Opleiding en werkveld werken steeds vaker en beter samen. We zijn agile aan de slag gegaan met het ontwikkelen van digitale modules. In de afbeelding hieronder een impressie van de toekomstige weg die we in willen slaan.

Wij schrijven regelmatig over AYCL. Vind je het leuk om meer te lezen, klik dan hier om meer te lezen over de uitdagingen waar het platform een antwoord op biedt. Lees hier meer over hoe wij als sherpa vormgeven aan een netwerkorganisatie En tot slot lees je hier een leuk artikel wat verscheen op consultancy.nl.

Berry Lodder, directeur Z&W Aventus: Het sterke punt van deze samenwerking is dat we regionaal krachtig opleiden in dezelfde context en dat door het gezamenlijk ontwikkelen de docenten effectief kunnen begeleiden en tegelijkertijd innoverend werken.