Agile werken

eden-constantino-iJg1YzsEfqo-unsplash

Agile werken buiten standaard IT-teams

‘We gaan agile werken!’, dat horen en zien we in steeds meer organisaties en teams. Agile, met name de methodiek binnen agile ‘Scrum’, komt oorspronkelijk uit de IT-wereld en werd en wordt veelal toegepast binnen IT-teams. Wij zien deze trend nu ook ontstaan buiten de standaard IT-teams. Het is een manier van werken die ook voor andere teams geschikt is omdat het op maat gemaakt kan worden.

Op dit moment zijn we actief bij teams binnen facilitaire afdelingen en met beleidsteams van zorgorganisaties. Wat wij in deze teams doen is dat we in een aantal sessies, ongeveer drie tot vijf, een team begeleiden waarbij ze zelf veel gaan doen. We stimuleren ze namelijk direct om eigenaarschap te pakken hierin. In een aantal sessies proberen we het ritme en de manier van werken op de rit te krijgen. Door meteen aan de slag te gaan – Durf te Doen – zien we dat teams en medewerkers binnen teams dit in een korte periode snel eigen maken. Op deze manier duiken we gelijk de praktijk in. We staan niet eerst weken stil bij theoretische uitleg, maar gaan met casussen en werk vanuit de praktijk van de teams direct aan de slag. Zo maken we meteen stappen én ondertussen leren we hoe het proces vorm te geven en te verbeteren. Continu verbeteren staat namelijk centraal binnen agile werken. Niet alleen inhoudelijk het werk continu verbeteren, maar ook het proces van werken zelf!

De praktijk!

De komende tijd geven we een inkijk in teams die we op dit moment begeleiden in het agile werken. Hoe ziet dat eruit? Waarom zijn ze begonnen met agile werken? Welke stappen hebben ze gezet? En waar kunnen ze zichzelf nog in verbeteren?

Agile mindset def