Kan een team zichzelf sturen?

Circa 50% van de zorginstellingen zet in op zelfsturende teams, zelforganiserende teams, resultaatverantwoordelijke teams of iets soortgelijks. Vele zijn voornemens om er nog aan te beginnen (Financiële Zorgthermometer, 2015). Succesvolle praktijkvoorbeelden worden hierin nagevolgd, waarbij medewerkers meer in hun kracht komen en er flink gesneden wordt in overhead- en managementkosten. Een mooi wenkend perspectief nietwaar? Wij zien echter ook een andere praktijk. In veel zorgorganisaties worstelen teams met de verkregen ruimte.

Voor een groot deel is het middenkader verdwenen of sterk uitgedund en krijgen de overgebleven managers de opdracht om zoveel mogelijk los te laten. “Professionals niet in de weg zitten” is de boodschap. Binnen de teams ontstaat spanning. Professionals missen houvast en voelen zich aan hun lot overlaten. Ze voelen zich “slachtoffer” van de bezuinigingen-golf. Tegelijkertijd ligt de kwaliteitslat richting cliënten/patiënten steeds hoger en dient efficiënter gewerkt en geregistreerd te worden. Dit alles met minder tijd, middelen en ondersteuning. Hoe ga je dit dus organiseren? In dit white paper gaan we de diepte in aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden bij zorginstellingen en komen we met handvatten voor teams zodat positieve energie kan ontstaan en het team zich kan ontwikkelen.

Download gratis deze white paper

Laat uw naam en mailadres achter via het formulier. Vervolgens ontvangt u per mail een link om de white paper te downloaden.

Geef een reactie