Durf te doen in het sociaal domein!

to-doOntwikkelen van kennis kan op vele manieren waarvan opleiden één van de minst voor de hand liggende is. Opleiden is relatief duur en veel kennis die daar vergaart wordt is na enige weken al weggezakt en wordt niet toegepast. Daarom stimuleert Proven Partners consulenten en medewerkers van MEE om meer van elkaar te leren. Dit bevorderd de samenwerking, de werksfeer en een open cultuur. Allemaal ingrediënten voor een lerende organisatie.

 

Het grote voordeel van interventies is dat ook in tijden van bezuiniging er voldoende ruimte kan blijven voor ontwikkeling. Het merendeel van deze interventies kosten weinig geld maar alleen tijd. Ook tijd is schaars maar door bewuste keuzes te maken is er altijd ruimte voor een paar ontwikkelpunten die de focus krijgen. Vele interventies kunnen direct en praktisch worden opgepakt en vergen geen noodzaak tot zware plannen en uitstelgedrag.

Trots
Zo hebben we bij een MEE instelling korte persoonlijke filmpjes gemaakt waarin medewerkers met een elevator pitch van maximaal 30 seconden aangaven waarom ze trots zijn om bij MEE te werken. Deze zijn achter elkaar gemonteerd en op een medewerkers dag afgespeeld. Het effect was bijzonder, allereerst de persoonlijke doorbraak van consulenten die hen schroom overwonnen en er positieve reacties op kregen. Ook was het goed voor het saamhorigheidsgevoel, wij werken samen voor een hele mooie organisatie. Medewerkers kunnen dit beter uitdragen in hun omgeving en binnen hun netwerk.

Niet meekijken
Anderen meer structurele voorbeelden zijn er natuurlijk ook. Zo zijn bij een andere MEE instelling de arbeidspecialisten mentor geworden van vier consulenten die de arbeidsvraagstukken als onderdeel van hun ontwikkeltraject oppakken. Geen meekijken met de meester maar juist de omgekeerde situatie, zelf in het diepe en de mentor die aan de rand staat met uitgestoken hand.

Wil je meer weten neem dan contact op met Leo van de Vorst.

Ook interessant:

– Sturen op kennis bij MEE (deel 1)
– Durf te meten (deel 2)
– Durf te dromen (deel 3)

Geef een reactie